logo site vierwinden
Wie ben ik
Truus Oosterhuis (1961)
foto Truus
Als ‘kind van de natuur’ voel ik mij het meest in mijn element in de natuur. Volle maanceremonies, die ik al jaren vier met andere vrouwen, zijn voor mij een belangrijke bron van voeding.
De geboorte van mijn zoon Roy, 1987, bracht veel beweging in mijn leven. Vrouw zijn, alleenstaand moederschap, opvoeding, gemeenschapsleven en werk vroegen hun aandacht. Mijn stille verlangen naar een partner, waarmee ik samen mag leven en werken, is na mijn Vision Quest (2007) beantwoord.
Mijn kennis omtrent therapeutisch werken heb ik opgedaan bij de opleiding voor Kunstzinnige Therapie. Aansluitend heb ik de School voor Sjamanisme gevolgd. (initiatief van Roelien de lange en Frans Scheerder). Hier heb ik kennis gemaakt met sjamanen uit verschillende culturen. Mijn eerste ervaring in de zweethut bij Frans Scheerder was voor mij een thuiskomen. Daarna heb ik vele jaren het vuur gehoed bij allerlei zweethutten. Sinds 2009 begeleid ik zelf zweethutceremonies. Natuurlijk in samenwerking met een mooie groep vuurmensen.
Mijn ervaring in begeleiden van mensen heb ik opgedaan binnen mijn werk in de vrouwenhulpverlening, Hierbij waren de natuur, creativiteit en interculturele begeleidingsvormen dankbare hulpmiddelen.
Van 2005 tot 2013 werkte ik in de kinderopvang. Grotendeels als leidinggevende. Dit ervaarde ik als het weven van een web, waarin iedereen zijn eigen plek inneemt en waardevol is. Vele wijze lessen dienden zich aan over onder andere samenwerking en individuele groei. De beeldende vorming is voor mij een manier om uiting te geven aan mijn ziele roerselen. Zowel in beelden, trommels bewerken als in en om het huis is dit terug te vinden.
Meerdere jaren mocht ik mensen begeleiden tijdens Vision Quests, maanhutten en verschillende creatieve groepen. Ik beleef dit alles, als een rijk gevulde rugzak die ik meedraag op mijn levensreis.

Regelmatig werk ik binnen Vier Winden samen met mijn partner, Jan Gerritsen.(’52) Hij heeft de opleiding sjamanistisch healer (bij Petra Giesbergen) gevolgd. Bij de zweethut heb ik hem graag als vuurman, waar we als man en vrouw elkaar aanvullen. Maar ook bij het trommelbouwen zijn we goed op elkaar afgestemd. De verdieping van ons partnerschap vindt zijn weerklank in onze samenwerking binnen Vier Winden.
Dankbaar en respectvol maak ik gebruik van de kennis uit tradities van alle windrichtingen, Vier Winden.
Glas in lood