logo site vierwinden
Zweethut gemengd

De zweethut ceremonie is een oeroud reinigingsritueel, dat bij veel verschillende, oorspronkelijke natuurvolkeren nog steeds in gebruik is. De meest bekende daarvan is die van de Noord-Amerikaanse Indianen. De zweethut ceremonie helpt ons om onszelf op alle niveaus (fysiek, mentaal, emotioneel, en spiritueel) te reinigen. Dit doen we door te zweten, bidden, zingen en stil te zijn. Het brengt een diepe ontspanning en dankbaarheid voor al wat leeft. De ceremonie gebeurt met respect voor de natuur en de ons omringende krachten. Dit zijn de elementen (aarde, water, vuur en lucht) de aarde, de zon, de maan en de windrichtingen. Ik, Truus Oosterhuis, voel me dankbaar dat ik deze ceremonie mag begeleiden.

Het verloop van een zweethut dag

We komen rond 9.30 uur samen. We houden dan een korte deel– en kennismakingsronde. Daarna gaan we de voorbereidingen treffen voor het vuur en de steenceremonie. We gaan de zweethut, die is gebouwd van wilgentenen, afdekken met dekens. Dan volgt de steenceremonie. Tijdens deze ceremonie kan iedereen intenties meegeven aan de stenen. Vervolgens ontsteken we het vuur, waarin de stenen verhit worden. Als het vuur eenmaal brandt, is er weer ruimte voor een deelronde en voor vragen en uitleg. Tevens is er de mogelijkheid om gebedszakjes te maken, waarmee we onze intenties verdiepen. We keren met onze aandacht langzaam maar zeker steeds meer naar binnen. Als de stenen heet genoeg zijn, is het tijd om de zweethut in te gaan. De zweethut ceremonie zelf bestaat uit 4 ronden. Iedere ronde kent zijn eigen thema. Tussen de ronden gaat de ‘deur’ open en kunnen we eventueel naar buiten. Bij iedere ronde brengen de vuurhoeders de hete stenen de zweethut in.

De zweethut ceremonie helpt je om ontvankelijk te worden voor de heling die je vraagt. Je kunt steun en heling vragen voor datgene wat op dat moment in je leven aandacht nodig heeft. Voor jezelf en voor anderen. Je mag zingen vanuit je hart en kunt je ervaringen delen. Je mag één worden met al wat is en je dankbaarheid uitspreken. Thuiskomen in jezelf, om na de ceremonie weer herboren de wereld te ontmoeten. We eren het nieuwe en genieten na met een gezamenlijk feestmaal rond het vuur. Nadien ruimen we op, ronden samen af en ieder gaat weer huiswaarts. Dit zal ergens in de avond zijn.

Ik geef zweethut ceremonies voor vrouwen, gemengde groepen en gezinnen. Samen met een zweethut leider organiseer ik zweethut ceremonies, waar gelijktijdig een vrouwenhut en een mannenhut gegeven worden. Voor de zweethut vraag ik een bijdrage van €55,-.

Zweethut op aanvraag
Het is ook mogelijk om een zweethut ceremonie voor een speciale gelegenheid of met een besloten groep te organiseren. Neem hierover contact op om te overleggen en nadere afspraken te maken.

OUD en NIEUWJAARS ZWEETHUT

Een zweethut voor mannen en vrouwen. We beginnen op Oudjaar 2019 om 14.00 uur en eindigen op 1 januari 2020 rond 13.00 uur. Na een voorprogramma gaan we in de avond en deels in de nacht de zweethut in. Je blijft hier slapen in huis, kotta, of woonwagen. De ochtend ontbijten we samen en is er nog weer een programma. Aanmelding voordien noodzakelijk.