logo site vierwinden
Drumbouwen

Een aantal keren per jaar komt ‘Vier Winden’ samen in Ruurlo voor het bouwen van een sjamanendrum. De sjamanendrum werd en wordt gebruikt door een sjamaan voor heling en trancereizen. De drum is een hulpmiddel om ons op het ritme van Moeder Aarde af te stemmen, alleen of in een groep. Dit ritme, of deze energie, kan worden gebruikt voor heling, gebed of om onze dankbaarheid uit te drukken.

In een kleine groep bieden we de mogelijkheid om je eigen drum te bouwen. De drum bestaat uit een houten frame, bespannen met een dierenhuid. Wij hebben diverse houtsoorten en huiden van verschillende dieren beschikbaar.

Je bepaalt zelf van welke houtsoort het frame gebouwd moet worden, welke doorsnee het frame moet hebben en het aantal duigen waaruit het frame moet bestaan. Het aantal duigen is het aantal stukjes hout waaruit het frame is opgebouwd. Onze voorkeur ligt bij het gebruik van inheemse houtsoorten, zoals eik, beuk, berk, linde, noot, es. In overleg zijn ook meer exotische houtsoorten mogelijk. Verder kies je zelf de huid van het dier, waarmee de drum bespannen gaat worden. Ook hier gaat onze voorkeur uit naar inheemse diersoorten, zoals paard, edelhert, ree, geit, everzwijn of koe. In overleg is het ook mogelijk de drum te bespannen met de huid van een ander dier.

De workshop bestaat uit twee dagen van 9.30 tot ongeveer 17.00 uur. Beide dagen ontvangen we je met koffie/thee. We beginnen door ons te reinigen met salierook en vragen de omringende krachten en spirits om ons die dag te ondersteunen. Aansluitend gaan we samen drummen. Daarvoor hebben wij drums beschikbaar. De eerste dag zijn we vooral bezig met het bewerken van het frame. We geven uitleg over de verschillende manieren hoe je het frame kunt verfraaien, voordat de huid erop gespannen wordt. De tweede dag besteden we aan het opspannen van de huid. Voordat we daarmee aan de slag gaan, maak je een trancereis. Terwijl wij drummen, ga jij op reis en maak je dieper contact met je frame en de huid die jouw trommel in wording zijn. Als je dat fijn vindt, kun je je hierbij ook omringen met andere krachtvoorwerpen.

Wij vragen voor deze tweedaagse workshop een bijdrage van € 245,-. Dit is inclusief materiaal, koffie en thee en een biologische lunch. Het is ook mogelijk om een drum te bouwen die aan beide zijden van het frame met (verschillende) huid wordt bespannen. Hiervoor vragen wij een bijdrage van € 270.-.

Er is ook dit jaar weer een drumbouwweekend op 9,10 en 11 augustus. Drie dagen, van vrijdagochtend 9.30 tot zondagavond 17.00 uur. Tijdens dit weekend kun je je helemaal richten op het bouwen van je drum. Wij verzorgen de maaltijden. In dit weekend ga je ook een trancereis maken. We zullen op verschillende momenten in het weekend informatie geven over o.a. het drummen, mogelijkheden met je drum en bescherming. De bijdrage is €354,-. Dit is inclusief alle materialen, biologisch, vegetarische maaltijden, drinken en kamperen. Voor in huis, in de pipowagen of de kotta slapen, vragen we een meerprijs van €27,50. Zondagavond ga je naar huis met jouw zelfgemaakte drum.

De workshops worden in Ruurlo gehouden. We hebben je aanmelding minimaal 14 dagen voordat de workshop begint nodig, om jouw keuze van hout en huid te kunnen regelen. We plannen een datum voor deze workshop, als er genoeg vraag is. Dus laat het ons via de mail weten als je een eigen drum wilt bouwen. Het is ook mogelijk met een door jezelf gevormde groep te komen. De workshop kan dan op een nader te bepalen datum en eventueel zelf gekozen plek, met een eigen groep plaats vinden.


Speciale drum bouwen
Heb je er wel eens aan gedacht om een drum te bouwen ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis? Je kunt hierbij denken aan een relatiedrum, de geboorte van een (klein-)kind of een 13-Manendrum. En zo zijn er nog veel meer speciale gebeurtenissen, die reden kunnen zijn om een bijzondere drum te bouwen. Soms als onderdeel van een geplande workshop, of in een apart traject.

Kantklare drum kopen of huren
Het is ook mogelijk om bij ons een kant en klare sjamanendrum te kopen, te huren of naar eigen wens te laten bouwen. Informeer naar de mogelijkheden.